torsdag 23 december 2010

Skam för hockeyn!

Efter några dagars ledighet var jag i dag åter i arbete. Är hemma i Vännäs och jobbar på VF i Umeå t.o.m. 6/1. Bilder från dagens arbete lägger jag nog upp i morgon (läs idag). När allt var färdigplåtat satt jag sista tiden och kollade på vad som ska vara Sveriges stolthet i hockeyderby väg. Efter alla skandalscener som utspelades sticker jag ut hakan och säger. Det sämsta som kunde hända elitserien var att AIK gick upp. Inte på grund av sportsliga skäl, utan för säkerheten och för den vanliga Svensson som vill njuta av hockey inte kan göra det för att det är flera tusen idioter som beter sig som ociviliserade vildar och att de båda klackarna inte kan heja fram sitt lag utan riktar all tid och kraft på hat.
Jag har i hela mitt liv älskat och sysslat med hockey och inte för att skryta så kan jag säga att jag är betydligt mer hockeykunnigt än de flesta som är i en arena. Jag ser mellan 60 och 100 matcher per säsong på plats i någon ishall runtom i Sverige. Allt från pojkhockey till elitserien. Plus alla matcher jag ser på TV. Jag har varit på fotbollsderby i England mellan Liverpool och Everton inför ca 45000 åskådare sett hockey i det som vi Svenskar ser som ett U-land, Ryssland. Under alla dessa år jag har följt sport och framförallt hockey har jag endast varit lätt orolig för min säkerhet ett fåtal gånger. Gissa vart jag har varit då. Jo i Globen, men då har det ändå varit lugnt än de kravaller som utspelats från årets tre derbyn.

Så efter dagens skandalscener tror jag tyvärr att publiksiffrorna i elitserien kommer fortsätta att sjunka som en gråsten. Lättheten att se en match framför TV:n och framför allt osäkerheten om att kunna ta sig själv eller ens familj utan att frukta för livet på en hockey match.
Våldet inom Svensk fotboll ökar för varje år och publiksiffrorna dalar. Så om AIK eller Djurgården inte åker ur elitserien i år kommer det nog bli samma sak inom hockey. Personligen tror jag de människor som gillar att slås som återigen får se scenerna som utspelades i dag kommer att mer och mer söka sig till arenorna runt om i landet. De kan ju nästan slås hur mycket de vill, bete sig som svin och veta att det nästan är halvt omöjligt att åka fast.
Så till Svenska regeringen, Hockeyförbundet/Hockeyligan och Fotbollsförbundet. Åk till England, gör ett studiebesök och ta lärdom om hur de på ett exemplariskt sett fått bukt på huliganismen.
Även de Svenska supportarna ska ta lärdom av sina kollergor från England. Jag och min vän Daniel åkte med en taxichaufför i Liverpool för ca ett år sedan som berättade.
- Om du begår ett brott som supporter är det bara att flytta från stan. Då vill ingen ha dig längre.

Satt och gick igenom lite siffror för att se om alla som säger att det måste finnas två Stockholmslag i elitserien har rätt.
Om man ser tillbaka på AIK:s bästa säsong i modern tid, 2000/01 då de nådde slutspel och blev sjua i grundserien hade de ett publiksnitt på 5997. Djurgården som vann serien det året och blev Svenska mästare, hade 8036 personer i snitt. På de sex derbymatcherna som spelades var snittet 12047. Snittet totalt i serien låg på 5200 personer.
Säsongen efter då AIK blev elva i serien och senare åkte ur var snittet nere på 4196. Djurgården slutade trea i serien och deras snitt låg på 7230. Snittet på derbyna det året var 9348 och det totala publiksnittet i serien var 5303 personer. En intressant detalj var att Djurgårdens publiksnitt i hemmamatcherna den säsongen mot Färjestad låg på 11 114 personer.
Förra säsongen då AIK spelade i allsvenskan var det 2460 personer som följde dem i snitt i grundserien. Djurgården hade äntligen lyckats få tillbaka storpubliken och låg på 7034 personer. Snittet i hela elitserien låg på 6210 personer.
Denna säsong då AIK spelar i elitserien för första gången sedan säsongen 2001/02 är det i snitt 5667 personer som kommer på deras matcher, 4592 om man räknar bort de två derbymatcherna de har haft. Djurgården ligger i år på 7285personer, 6817 om man räknar bort derbymatchen de har haft på hemmaplan. Snittet på de tre derbyna i år ligger på 13054. De två första var fullsatta och till det senaste kom det endast 11461 personer. Snittet i hela serien har i år sjunkit till 6034 personer. Så frågan är om elitserien är beroende av Stockholmslagen eller är det kanske så att det är tvärtom. Som det är nu gör de tyvärr mer skada än nytta. Sedan kommer jag inte bli förvånad om det endast kommer ca 7-8000 till det sista derbyt mellan lagen som spelas den 15/2 då de flesta verkar ha blivit bortskrämda från det som egentligen ska vara Sveriges största hockeyfest.

Till Djurgården, AIK och Hockeyförbundet/Hockeyligan. Något måste göras omgående för jag vill fortsätta att kunna gå på hockey och känna mig trygg!
Dick Tärnström sa till expressen på frågan om hans barn får gå på derbyna.
- Nej, inga derbyn. Mina barn skulle hit med sin mamma på första derbyt, men det var så obehagligt redan utanför arenan att de åkte hem igen. De går på våra andra matcher. Men inga derbyn.

Våld på planen har på något konstigt sett blivit accepterat och uppskattat inom hockey, men låt det stanna inom rinken.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra Erik!

/Anders

Mamma sa...

Håller med Anders! Verkligen bra Erik!!

Far sa...

Bra inlägg i debatten.Hoppas att det leder till en förändring.